Актуальні питання підготовки кадрів для Укрзалізниці

2019-01-29

ПАТ «Укрзалізниця» сьогодні готове застосовувати будь-які прогресивні методи і форми навчання спеціалістів для забезпечення кадрового дефіциту. Про це йшлося на нараді щодо підвищення якості професійної підготовки спеціалістів залізничного напрямку на основі дуальної форми навчання,  розробки  професійних стандартів за посадами відповідного залізничного профілю, яка відбулась 23.01.2019 р. У нараді взяв участь Директор ІПК Родіон Колишко.

Під час наради учасники обговорили плани ПАТ «Укрзалізниця» щодо розроблення професійних стандартів у 2019р., зокрема, у сфері вищої освіти, перспективи впровадження дуальної форми навчання в систему вищої освіти, пропозиції щодо заходів поетапного впровадження (дорожньої карти) професійної підготовки фахівців залізничної галузі з впровадженням дуальної форми навчання.

Однією з головних проблем підготовки спеціалістів є неготовність навчальних закладів застосовувати сучасні форми навчання, орієнтовані на задоволення потреб роботодавців у кваліфікованих кадрах. Така неготовність, на думку Родіона Колишка, пов’язана, зокрема,  із недостатньою гнучкістю організації навчального процесу, який в Україні є детально регламентованим і не орієнтованим на поєднання навчального і виробничих процесів.

Певним вирішенням цієї проблеми могло б бути повноцінне впровадження дуальної форми підготовки фахівців, особливо у системі професійної (професійно-технічної) освіти. Втім на шляху до впровадження нещодавно затвердженої Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти стоїть нормативна неврегульованість процесу впровадження дуальної форми освіти, а також різні підходи до розуміння змісту завдань цієї форми.

 За словами представника Міністерства освіти і науки, наразі Міністерство завершує підготовку проекту плану заходів із впровадження зазначеної Концепції, серед яких на одному з перших місці є розроблення положення про дуальну форму освіти.

Друк